Nu vet jag vart jag inte vill jobba.

När man läser journalistik känns jobbmarknaden svår på många sätt. Inte minst för att det är svårt att välja vart man vill satsa på att hamna. Nu vet jag vart jag inte vill. Jag vill inte till Kalla fakta. Att tv4 inte är sådär bäst i världen på att göra granskande reportage var kanske något vi alla visste. Men efter gårdagens avsnitt av Kalla fakta så är jag ännu mer övertygad.
För er som inte såg det så handlade avsnittet om säkerheten på landets förskolor. En familj förlorade sin son i mars 2011 i en tragisk olycka på hans förskola. Fruktansvärd historia. Det är alltid tragiskt när ett barn dör och ännu mer tragiskt när det hade kunnat undvikas med ganska små medel. Olyckan berodde till stor del på att personalen inte varit uppmärksam. Eller rättare sagt: hade personalen varit uppmärksam hade hans liv kunnat räddas.
Utifrån denna olycka och utifrån att ungefär 6000 barn varje år uppsöker akuten på grund av att de varit med om olyckor på sina förskolor gör Kalla fakta ett "granskande" reportage om säkerheten på förskolorna. "Hur säker är ditt barn på sin förskola?". Som läget ser ut idag har personal inte anmälningsplikt då det kommer till att påpeka olycksrisker på gården eller i förskolans lokaler. Det tyckte Nyamko Sabuni skulle införas. Det tycker jag med. Det tråkiga är att det inte kommer göra någon skillnad. För det tråkiga är att det inte är förskolepersonalens fel då olyckor sker. Iallafall inte i 90% av fallen.
Att olyckor sker på förskolor beror på att: det inte finns tillräckligt med pengar, att det inte finns tillräckligt med personal, att man inte gör något åt olycksrisker trots anmälningar från personalen.
På förskolan där jag jobbade anmälde vi allt som var farligt: gropar i marken, ställen där barnen kunde fastna, höga staket barnen kunde klättra... Allting. Vi hade inte kunskap eller material för att kunna åtgärda dessa fel. Det är heller inte vårat jobb. Det tog tid att göra åtgärda felen. Vi fick larm om att ett stort träd på gården var sjukt och därför farligt och skulle sågas ner. Sen tog pengarna slut. Och då var det inte farligt längre. Trädet fick stå kvar. Vad ska personalen göra?
Det råder stor personalbrist på förskolor. Det vet alla. Utom Lennart Ekdahl. Jag har haft turen att jobba på en fantastisk förskola där reglerna var tydliga: aldrig vara ensam på gården med barnen. Jag har också haft oturen att jobba på förskolor där det råder personalbrist. Där 80% av alla som jobbar är vikarier. Där jag, första dagen på ett nytt ställe, har varit själv på gården med upp till 20 barn i åldrarna 2-4 år. Hade det varit mitt fel om något hade hänt?
Ingenting av detta togs upp i gårdagens "granskning" av säkerheten på landets förskolor. INGENTING. De bidrog heller inte med någon lösning eller tips på hur föräldrar kan hjälpa till. Som den här mamman som satt hemma och tittade ut på gården och såg att barnen var ensamma på baksidan. GÅ DIT OCH SÄG TILL DÅ! Fråga vad de har för rutiner, säg att du är orolig!
Tyvärr alla föräldrar så är det så att när ditt barn är på förskola så är de i en stor barngrupp. Man kan inte se alla barn hela tiden. Hemskt tråkigt, men sant. Kan man inte hantera det så får man vara hemma med sitt barn.
Det enda Kalla fakta bidrog till igår är att föräldrar blir ännu mera oroliga och att förskolepersonal kommer ägna den närmaste veckan åt att svara på frågor och försäkra föräldrar om att deras barn är trygga. Vilket är en lögn.  För olyckor kan hända. Och barn är barn. De är nyfikna, de undersöker, de pillar, klättrar, hoppar och studsar. Vill du att ditt barn ska vara 110% tryggt, lås in dem i ett tomt rum med madrasserade väggar. Där kan ingenting hända.
Blev oerhört provocerad av gårdagens avsnitt. Jag har största sympatier med familjen som förlorade sin son eller med den pojke som blev svårt skadad. Det är två fall, två av 6000.
Här kommer några tips på andra saker som Kalla fakta kan granska:
- hur många tvååringar är på dagis längre än tio timmar varje dag?
- under vilka omständigheter arbetar personalen på landets förskolor?
- hur många barn skadas och får uppsöka akuten varje år på grund av olyckor som händer då de är med sina föräldrar?
Ibland får man känslan av att så länge föräldrar inte slår eller våldtar sina barn så är det lugnt. Men om de ramlar och skrubbar knät på förskolan då ska personalen granskas, förskolan anmälas och NÅGON SKA STÅ TILL SVARS.
Herregud.
Och sen till sist, Lennart Ekdahl personligen till dig, du är journalist, samhällsmedveten och verkar rätt smart, men för fan DET HETER INTE DAGIS DET HETER FÖRSKOLA.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0